Je kunt meer dan je denkt!

Les 3  Groot nieuws! 

Even herhalen....

In les 2 heb je geleerd dat je mindset bepaalt hoe je op allerlei dingen reageert.

 

Hieronder zie je dit nog eens staan:

 

Omgaan met moeilijke dingen:

Fixie met zijn vaste mindset zegt: “Ik hou niet van moeilijke dingen. Geef mij maar een gemakkelijk werkje, dan kan ik laten zien hoe slim ik ben?”

Growie met zijn groei mindset zegt: “Hoe meer moeilijke dingen ik doe, hoe beter ik word!”

 

Omgaan met dingen die niet meteen goed gaan:

Fixie zegt: “Ik maak niet graag fouten, want dan ziet iedereen dat ik het niet kan.”

Growie zegt: “Van fouten kun je leren!”

 

Omgaan met de moeite die je voor iets moet doen:

Fixie zegt: “Ik vind het heel fijn als dingen goed en gemakkelijk gaan!”

Growie zegt: “Als je iets heel goed wilt kunnen, hoort oefenen er nou eenmaal bij!”

 

Omgaan met wat andere mensen of kinderen van je vinden:

Fixie zegt: “Ik vind het niet nodig dat iemand iets van mij vindt.”

Growie zegt: “Ik vind het fijn om verbeterpunten te horen; daar kan ik iets van leren.”

 

Omgaan met kinderen die iets beter kunnen dan jijzelf:

Fixie zegt: “Ik ben graag de beste in alles!”

Growie zegt: “Ik kan veel leren van iemand die beter in iets is dan ik.”

   


En dan nu een nieuwsbericht!  

 

Je kunt je hersenen laten groeien! 

 

Nieuw onderzoek toont aan:

Het brein kan getraind worden als een spier

  

 

Een hele lange tijd wisten mensen niet veel over slim zijn. Ze wisten ook niet goed hoe de hersenen werkten. Wanneer ze het over slim zijn hadden, geloofden veel mensen dat iemand slim, normaal of dom geboren wordt… en de rest van zijn leven zo blijft.

 

Maar nieuw onderzoek laat zien dat het brein op een spier lijkt. Je hersenen veranderen en worden sterker wanneer je ze gebruikt! Ook hebben onderzoekers ontdekt dat je hersenen groeien en sterker worden wanneer je iets leert.

 

Iedereen weet dat je spieren groter en sterker worden wanneer je met gewichten traint. Je weet ook vast wel dat spieren kleiner worden wanneer je stopt met trainen. Je wordt dan minder sterk.

 

Onderzoekers hebben ontdekt dat delen van je hersenen ook kunnen veranderen en groter kunnen worden. Dit gebeurt wanneer je nieuwe dingen leert of iets vaak oefent. 

 

 

Opdracht: Maak bij les 3 in je werkboekje een (grappige!) tekening over wat je daarnet hebt gelezen!

 

 

In het brein zitten miljarden kleine hersencellen. Die worden neuronen genoemd. De hersencellen zijn met elkaar verbonden met takken. Die takken vormen samen een ingewikkeld netwerk. Je kunt denken en problemen oplossen doordat hersencellen via hun takken contact met elkaar maken.

 

Wanneer je nieuwe dingen leert, krijg je meer van dit soort takken in je hersenen. Hierdoor wordt het brein sterker. Hoe meer je je hersenen laat leren, hoe meer verbindingen er tussen de hersencellen ontstaan. Je krijgt dan sterkere en slimmere hersenen! 

 

 

 

 

 

Opdracht: Maak bij les 3 in je werkboekje een (grappige!) tekening over wat je daarnet hebt gelezen!

 

 

Onderzoekers ontdekten dat het brein kon groeien en veranderen toen ze goed keken naar de hersenen van dieren. Ze ontdekten dat dieren, die samen met andere dieren leefden en die speelgoed hadden om mee te spelen, anders waren dan dieren die alleen leefden in kale hokken.

 

De dieren die alleen leefden waren veel aan het eten en slapen. De dieren, die speelgoed hadden en samen met andere dieren leefden, waren juist veel aan het spelen.

 

En wat bleek? In het brein van de spelende dieren zag je veel meer verbindingen tussen de hersencellen! De verbindingen waren ook groter en sterker. Sterker nog, hun hele brein was een stuk zwaarder dan de hersenen van de dieren die alleen leefden. De dieren die hun brein trainden door te spelen met het speelgoed en met elkaar, waren ook “slimmer”. Ze waren beter in het oplossen van problemen en in het leren van nieuwe dingen. Zelfs oudere dieren werden slimmer en kregen meer verbindingen in hun brein wanneer ze de kans kregen om met nieuw speelgoed en andere dieren te spelen.

 

 

 

 

Opdracht: Maak bij les 3 in je werkboekje een (grappige!) tekening over wat je daarnet hebt gelezen!

 

 

De groei van het brein bij kinderen

 

Ook baby’s zorgden ervoor dat onderzoekers gingen nadenken over het groeien en veranderen van hersenen. Iedereen weet dat baby’s geboren worden zonder dat ze kunnen praten. Maar op een of andere manier leren bijna alle baby’s de taal van hun ouders te spreken in de eerste paar jaren van hun leven. Hoe doen ze dat?

 

Je laat je brein groeien door: oefenen!

 

Vanaf de eerste dag dat ze geboren worden, horen baby’s de mensen om hen heen praten – de hele dag, elke dag, tegen de baby en tegen elkaar. De baby’s moeten proberen iets te begrijpen van deze vreemde geluiden en ontdekken wat ze betekenen. Baby’s trainen hun hersenen door heel goed te luisteren!

 

Als je een taal geleerd hebt, vergeet je die niet meer. Je brein is veranderd - je hersenen zijn echt slimmer geworden. Dat komt omdat je brein voor altijd veranderd is doordat je iets geleerd hebt. Door te leren, worden je hersencellen groter en maken ze meer verbindingen. Deze nieuwe, sterkere verbindingen maken je brein sterker en slimmer, net als de grote spieren van een gewichtheffer hem sterk maken.

 

  bij de geboorte:           6 jaar oud:

                                              

 

 

Opdracht: Maak bij les 3 in je werkboekje een (grappige!) tekening over wat je daarnet hebt gelezen!

 

 

De waarheid over “Slim” en “Dom”

Niemand vindt baby’s dom omdat ze niet kunnen praten. Ze hebben alleen nog niet geleerd hoe ze het moeten doen. Maar sommige mensen noemen je dom als je geen rekensommen kan oplossen, of een woord verkeerd spelt, of langzaam leest. Terwijl je al deze dingen moet leren door te oefenen!

 

In het begin kan niemand lezen of moeilijke sommen uitrekenen. Maar door te oefenen, leer je hoe je het moet doen. En hoe meer je leert, hoe gemakkelijker het wordt om nieuwe dingen te leren. Dat komt omdat je “breinspieren” sterker zijn geworden!

 

De beste lezer van de klas is niet anders geboren dan wie dan ook. Misschien is hij, voordat hij naar school ging, al begonnen met het oefenen met lezen. Hij was dus al begonnen met het trainen van zijn “leesspieren”. Maar iedereen in zijn klas zegt: “Dat is het slimste kind van de klas.”

 

Ze weten niet dat ieder ander kind het net zo goed zou kunnen doen, als ze net zoveel zouden oefenen met lezen. Ze moeten hun “leesspieren”nog trainen.

 

 

 

 

Wat kun je doen om slimmer te worden?

 

Je kunt net als een gewichtheffer of een profvoetballer een “breinatleet” worden door veel te oefenen en te trainen. Door te oefenen maak je je brein sterker – net zoals een voetballer nieuwe voetbaltrucs leert en beter wordt.

 

Maar veel mensen en kinderen laten de kans om hun brein te laten groeien schieten, omdat ze denken dat ze het niet kunnen, of dat het te moeilijk is.

 

Je moet er wel je best voor doen! Net zoals iemand die beter wil leren voetballen of pianospelen. Maar wanneer je merkt dat jij en je hersenen beter en sterker worden, is al het werk het waard!

 

 

 

 

 

Opdracht: Hoe word jij een echte breinatleet? Teken het maar in je werkboekje! 

 

 


 

Dat was het weer voor vandaag.

Tot de volgende keer bij les 4!     

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb